Kako sigurno kupovati putem interneta

Kako sigurno kupovati putem interneta

Evo naših najboljih savjeta za sigurnu kupnju putem interneta u vrijeme kada su digitalne mogućnosti beskrajne.

Posljednjih 18 mjeseci zaista nam je pokazalo koliko je digitalni prostor važan za naš opstanak. Vrijednost toga da možemo jednostavno kupovati iz udobnosti vlastitog doma, bilo da se radi o hrani, odjeći ili elektroničkim uređajima. Ali, s porastom smishinga, krađe identiteta i svih drugih obmanjujućih praksi koje su sve češće, kako možete sigurno kupovati online?

Kako navodi nedavni članak prema podacima Action Fraud (nacionalnog centra Ujedinjenog kraljevstva za prijevare i internetske prijevare) samo u Ujedinjenom kraljevstvu zbog prijevara izgubljene su 2,3 milijarde funti u razdoblju od  travnja 2020. do ožujka 2021. To je porast od 33% na godišnjoj razini samo zbog porasta online kupovine tijekom pandemije. Ako uzmete u obzir da je globalno tržište internetske kupovine dosegnulo 4 bilijuna funti u 2020, a u zapadnoj su Europi u istoj godini transakcije e-trgovine porasle za više od 26 %, koliko je novca stečeno prijevarama?

S pojavom bolesti COVID-19 i povećanjem digitalnih transakcija, što se može učiniti kako bi se rizik prilikom digitalne kupnje sveo na najmanju moguću mjeru?

Kupujte na poznatim mjestima

Jedan od naših najboljih savjeta je da kupujete mjestima koja poznajete…Postoji mnogo toga što i inače ide u prilog lojalnosti i povjerenju u pojedine robne marke…a danas je to još i važnije.  Ako uočite sličan, ali jeftiniji proizvod, zašto ne biste pitali svojega omiljenog dobavljača može li vam ga ponuditi po istoj cijeni? Ako je proizvod isti, svakako  vrijedi pitati.

Istražite

Ako se ponuda čini predobrom da bi bila istinita…vjerojatno jest. Možda zvuči pomalo licemjerno, ali moramo se zaštititi. Napravite malo istraživanje i pogledajte druge pružatelje usluga, mogli bi imati sličnu online ponudu. Obično lažne ponude imaju vrlo kratke vremenske rokove u kojima ponudu možete iskoristiti , u nastojanju da utječu na našu ljudsku prirodu koja pati od straha od propuštanja (FOMO). Nekoliko minuta koje ćete uložiti u istraživanje informacija, tvrtke ili ponude dugoročno se može isplatiti.

Pažljivo pročitajte

Provjerite i tekst ponude. Bilo je primjera gdje je roba oglašena i kupljena…kupci nisu pročitali detalje i završi su  s verzijom proizvoda, ali ne onakvom kakvu su očekivali. Uvijek provjerite i sitni tisak i zapamtite…zaštitite se boljom provjerom!

Razmotrite opcije za plaćanje

Ako ste odlučili kupovati putem interneta, korištenje kreditne kartice dobra je odluka. Dodat ćete element sigurnosti jer kartica nije izravno povezana s osobnim bankovnim računom. Kreditnom karticom može se brže i učinkovitije rješavati i aktivnosti povezane s prevarama. Za naprednije bi vrijedna razmatranja mogla biti i virtualna kreditna kartica. Nju može izdati  izdavatelj vaše kreditne kartice a iako će biti povezana s vašim računom, imat će ograničenu upotrebu i ako ju bilo tko osim vas pokuša koristiti…pokazat će se beskorisnom.

Razumijevanje općih sigurnosnih ponašanja na internetu

Dobro razumijevanje osnovnog sigurnog ponašanja na internetu stavit će vas u bolju poziciju, a postoji i nekoliko ključnih najboljih primjera  koje treba uzeti u obzir prilikom navigacije izazovnim online svijetom.

Prvo, provjerite URL web stranice (adresu web stranice) i potražite ikonu lokota na lijevoj strani adrese web stranice. Ako ima lokot, tvrtka je šifrirala svoju web stranicu.

Drugi ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir je stvarna adresa web stranice. Ako ima https na početku web adrese, stranica je sigurna, izbjegavajte korištenje web stranica samo s http.

Nemojte naručivati ili pregledavati preko javne Wi-Fi mreže. To će obično biti nesigurno okruženje i ne možete znati tko će imati pregled ili pristup vašim podacima . Uvijek kupujte kod kuće ili putem pouzdane/sigurne Wi-Fi mreže ili još bolje putem VPN-a. Na taj način znate da su vaši podaci maksimalno zaštićeni.

Postoje sjajne web stranice koje nude dobre savjete o sigurnosti dok ste na mreži, bilo da se radi o kupovini, online bankarstvu, pretraživanju  samo brzinskom pregledu. Ta web-mjesta uključuju:

Internet se mnogima pokazao kao spas u posljednjih 18 mjeseci i nastavit će biti važan dio naše svakodnevice, ali moramo biti svjesni da sve što sjaji nije zlato. Otežajte život prevarantima tako što ćete biti svjesni što možete učiniti kako biste se zaštitili i sigurno kupovali putem interneta.

Ne trebamo biti svjesni samo internetske prevare, već i prevare lažnim novčanicama. Imamo sjajan blog koji govori o prevarama lažnim novčanicama i čega sve trebamo biti svjesni. Kliknite ovdje za više informacija i ostanite sigurni!

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži