Kako poboljšati svoj odnos s novcem

Kako poboljšati svoj odnos s novcem

Da biste izgradili zdrav odnos s novcem vrijedi utrošiti malo vremena i procijeniti svoju trenutnu financijsku situaciju a zatim napraviti plan napada. Kako bismo vam pomogli izradi tog plana donosimo osam savjeta koji će pojednostaviti način na koji razmišljate i upravljate svojim financijama. Nadamo se da ćemo vam pomoći da poboljšate svoj odnos s novcem.

Znanje da ste financijski zaštićeni pomoći će vam smanjiti stres i poboljšati doživljaj vlastitih financija. Ponekad razliku čine male stvari koje možemo brzo usvojiti a pomoći će poduprijeti veće financijske obveze s kojima se moramo suočiti u budućnosti.

1.Izradite svoj financijski plan

Vrijedi za sve jednako – kada imate plan lakše je doći tamo gdje želite ići. Izračunajte kako namjeravate otplatiti svoje dugove, mirovinu, sakupiti za svoju ušteđevinu ili čak staviti novac sa strane za osobne ciljeve.

Nakon što ste svoje ciljeve zacrtali, trebat će vam plan da ih i postignete. Dobro je početi s određivanjem koliko košta svaki od ciljeva a zatim koliko će vam vremena trebati da ga postignete. Naravno da trebate odrediti koji su vam ciljevi prioritetni kako biste se sačuvali od stresa!

2.Plaćajte uredno vaša dugovanja

Bilo da se borite sa prekoračenjem po računu ili kreditom, dug vas može opteretiti i otežati vam praćenje vaših dnevnih troškova i štednju. Ovdje je nekoliko savjeta kako držati svoja dugovanja pod kontrolom:

  • Prijevremeno otplatite svoja dugovanja – proučite metodu lavine: avalanche method.
  • Ako ste zabrinuti oko svojih zaduženja putem kartice kontaktirajte kartičnu kuću i pitajte biste li se mogli dogovoriti o smanjenju kamatne stope.
  • Počnite zapisivati svoja dugovanja i rokove da biste lakše pratili kako napredujete i da biste si pomogli pridržavati se plana.

3.Postavite si ciljeve

Vjerojatno imate nekoliko ciljeva koje će vam novac pomoći postići… tako da će vam postavljanje cilja da poboljšate odnos s novcem zapravo pomoći da ostvarite i druge osobne ciljeve. Postavljanje ciljeva daje vam nešto prema čemu se krećete.

Kada postavljate ciljeve imajte na umu da želite da budu mjerljivi i ostvarivi! Nema smisla postavljati si nerealne ciljeve, to će vas samo dugoročno demotivirati. Željet ćete raščlaniti svoje velike ciljeve na male, lako probavljive komade kako se ne biste preopteretili.

Odlično je početi fokusom na stvaranje 1% razlike svakoga dana. Naše ideje:

  • Izazov uštede jedne kune. Ovo je 52-tjedni štedni izazov u kojem štedite sve veći iznos tjedno za svaki tjedan u godini. Počinjete spremanjem jedne kune prvog dana, zatim dvije kune drugoga dana itd. Ako slijedite ovaj plan, do kraja mjeseca uštedjet ćete oko 455,00 kuna, a do kraja godine uštedjet ćete 5.460,00 kuna. Ako ste zainteresirani za ovaj izazov SkintDad će vam dati sve informacije plus plan koji možete preuzeti – kako biste ostali na pravom putu!
  • Smanjite nepotrebne dnevne troškove. Ako obično dnevno naručujete hranu za ručak na poslu trošite dodatnih 30 kuna a mogli biste odvojiti pet minuta navečer kako biste si napravili ručak i to koristeći hranu koja je već u vašem hladnjaku. Da ne spominjemo kuhanje vlastite kave kod kuće i uzimanje u termosicu umjesto trošenja do 15 kuna na jednu od kava to-go.
  • Pokušajte plaćati svakodnevne troškove gotovinom. Procijenite svoje troškove i odredite kategorije potrošnje da biste vidjeli možete li se prebaciti isključivo na plaćanja gotovinom. Veća je vjerojatnost da će vas plaćanja debitnim i kreditnim karticama navesti na impulzivne kupnje, dok će vam gotovina pomoći da ostanete unutar proračuna jer ne možete potrošiti novac koji nemate.

Ovo su samo neke od naših ideja kako da stvorite dnevne ciljeve i kako da ih se pridržavate.

4.Procijenite i pratite svoju potrošnju

Započnite dokumentiranjem onoga što kupujete i gdje te ih razvrstajte u kategorije kako biste procijenili svoje potrošačke navike. Praćenje potrošnje omogućit će vam da dobijete jasnu sliku o tome gdje trebate napraviti promjene. Isplanirajte si jedan dan i sat svakoga tjedna kada ćete usporediti stvarnu potrošnju s proračunom – kako biste izbjegli prekomjerno trošenje.

5.Prilagodite svoje potrošačke navike

Najlakši način da zabrljate svoj proračun je da idete u kupovinu bez plana ili popisa. Otići ćete u trgovinu bez ikakve brige , pokupiti nekoliko jeftinih predmeta ne shvaćajući koliko se brzo ti mali troškovi zbrajaju na kraju. Dakle, da biste si olakšali, pobrinite se da uvijek planirate po što idete, napravite mali popis za kupovinu onoga što vam je potrebno a to će vam pomoći da se držite proračuna.

6.Automatizirajte se

Vjerojatno se pitate kakve veze ima automatizacija s poboljšanjem vašeg odnosa s novcem… Pa, studije pokazuju da ljudi koji automatiziraju svoju ušteđevinu štede više od onih koji ne misle na to! To je zato što ostaju konzistentni u štednji i izdacima.

Razmislite o tome, ako su sredstva već automatski prebačena na vaš štedni račun, uskoro ćete se naviknuti da nemate taj iznos na računu, što znači više za vašu ušteđevinu!

7.Štedite svoj novac u budučnosti

Bilo da se radi o kupnji novog automobila ili štednji za veliki godišnji odmor, takve vrste velikih financijskih troškova često mogu utjecati na vaš bankovni račun mjesecima ili čak godinama. Dakle, evo nekoliko naših savjeta za uštedu novca koji će vam pomoći donositi informirane odluke o tome kamo ide vaša zarada!

  • Ako želite rezervirati odmor, umjesto da se oslanjate na precijenjene pakete za odmor koji vas uvjeravaju da su jeftini… prilikom planiranja puta posjetite aplikacije kao što su Airbnb ili druge web stranice za iznajmljivanje smještaja i na njima nađite gdje ćete odsjesti!
  • Razmislite o kupnji automobila s učinkovitijom potrošnjom goriva sljedeći put kada vam zatreba promjena!
  • Obavezno čuvajte jamstvene certifikate novih uređaja sve dok ne isteknu, jer dobro dođu u slučaju kvara u osiguranom roku.(Ovo bi vam moglo spasiti stotine ili čak tisuće)
  • Pažljivo odaberite svoj bankovni račun! Otvaranje bankovnog računa s visokim kamatama omogućit će vašem računu da s vremenom zaradi više novca. Internetske banke obično nude više kamatne stope.

I na kraju, ali nipošto najmanje važno, promijenite način na koji razmišljate o novcu (money mindset). Ako želite promijeniti svoje viđenje toga kako upravljate svojim novcem neophodno je da shvatite što zaista trebate naspram onoga što želite. Kontrola nad time osnažit će vas. Održite motivaciju vođenjem dnevnika potrošnje, čitanjem inspirativnih knjiga na tu temu, traženjem mentora ili čak gledanjem motivacijskih videozapisa ili slušenjem podcasta.

Nadamo se da će vam ovaj blog dati neke ideje o tome kako poboljšati svoj odnos s novcem! Božić je sve bliži, a znamo koliko to može opteretiti vaš bankovni račun… Stoga ako vas uopće zanimaju načini da ostanete na pravom putu, za dodatne ideje pogledajte naš blog “5 easy ways to save at Christmas!”!

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži