Neobični oblici drevne valute

Neobični oblici drevne valute

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledala drevna valuta prije izuma metala i papira? Ili čak što se koristilo kao oblik valute?

Nedavno smo napisali blog o “Simbolika novčanica širom svijeta” i važnosti dizajna u modernim novčanicama. Ali ovo nas je navelo na razmišljanje … kako je izgledala drevna valuta? Stoga smo odlučili provesti istraživanje i prikupili pet najzanimljivijih oblika drevne valute.

Jestiva valuta

Ne biste vjerovali u 2021. godini, ali hrana se stoljećima koristila kao valuta. Poput soli, sira, zrna kakaovca i čaja (manje jestive, više pitke), samo ćemo navesti neke.

 • Sol – Postoji nekoliko zanimljivih točaka vezanih uz sol kao valutu, uključujući podrijetlo riječi ‘salary’ (plaća). Riječ plaća na engleskom, salary, potječe od latinske riječi ‘salarium’; omjer soli.
  • Sir – Parmigiano sir je u Italiji prepoznat kao bankovna garancija. Credito Emiliano i dalje prihvaća sir kao bankovnu garanciju kod kredita za male tvrtke!
  • Zrna kakaovca – Kao što je zabilježeno u Codex Mendozi (1541.), koji se čuva u Sveučilišnoj knjižnici Oxford, 1500. razmijenjena je velika količina robe korištenjem kakaovca u plemenu Azteka.
  • Čaj – ‘cigle čaja’ stoljećima su se koristile umjesto kovanog novca u Kini, Sibiru, Tibetu, Turkmenistanu, Rusiji i Mongoliji. Taj je običaj je trajao do Drugoga svjetskog rata!

Ako ste zainteresirani saznati više o povijesti jestive valute, postoji sjajan blog koji su napisali italuan-feelings, odakle smo dobili sve naše činjenice!

Katanga križevi

Katanga križevi su se koristili kao valuta u Demokratskoj Republici Kongo do 20. stoljeća. Ti su križevi lijevani u bakru i korišteni su za razmjenu i trgovinu. Također se mogu koristiti i u izradi alata, ako je potrebno. Općenito, jedan križ vrijedio je 10 kilograma brašna!

Rai Stonesi

Rai kamenje su vjerojatno najveći oblik valute ikad zabilježen, a koristi se na otoku Yap od 500. godine. Bilo je to okruglo kamenje s rupom u sredini, isklesano od vapnenačke stijene. Dosegli su do 3,5 metra u promjeru i preko 8 tona težine … u najmanju ruku teški!

Izvanredno je što je kamen imao više povijesti, to je više pridonosio vrijednosti kamena. Čak je i kamenje koje je transportirano i izgubljeno u rijeci zadržalo svoju vrijednost. Kad se promijenilo vlasništvo nad kamenjem, morala se održati složena ceremonija priznavanja promjene vlasništva!

Kissi Pennies

Donedavno su kovanice Kissi bile priznate kao zakonsko sredstvo plaćanja u mnogim dijelovima zapadne Afrike. Kissi kovanice izradili su kovači u obliku dugih šipki s T-oblikom na jednom kraju i svojevrsnom lopaticom na drugom zvanom ‘uho’. Ako je slomljena, jedini način da Kissi Penny povrati svoju vrijednost bio je razrađena ceremonija u kojoj je sudjelovao vrač. Prije nego što su ih ukinuli, vreća naranči koštala je nekoliko Kissi novčića, krava košta 2.000 novčića Kissi, a mladenka … 4.000!

Potlatch

Potlatch zapravo nije bila valuta, već više način trgovanja. Bila je to ekstravagantna proslava koja je dopuštala trgovinu gotovo svime. Ova vrsta slavlja događala se u cijelom svijetu, ali je bila osnovno sredstvo trgovanja Indijanaca. Zanimljivo je da se najveći Potlatch dogodio kada je kraljica od Sabe darovala kralju Salomonu najveću količinu zlata i začina tog vremena.

Ostale neobične valute koje smo također pronašli uključuju:

 • Školjke
  • Čepovi
  • Životinjske kožice
  • Nakit
  • Zmije
  • Strojevi za gnječenje krumpira

Dakle, tu je, naših pet najzanimljivijih oblika drevne valute.

Hoće li fizička valuta (kovanice i novčanice) biti s nama za 50 godina? Ne znamo. No, ono što znamo je da je odabir plaćanja ključni element poslovnog uspjeha, pa je opcija važna. Još nismo na mjestu gdje smo ograničeni u načinu plaćanja, ali bi li se to, s obzirom na nedavni razvoj i tehnološki napredak u plaćanju, moglo promijeniti? Ako ste zainteresirani za ovu raspravu, prijeđite na naš blog “Društveni rizici na putu prema svijetu bez gotovine”.

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži