Simbolika novčanica širom svijeta

Simbolika novčanica širom svijeta

Simbolika novčanica širom svijeta i kako umjetnost može utjecati na gotovinu…

Na ovom blogu ćemo ispitati simbolika novčanica širom svijeta i zaroniti u potencijalna skrivena značenja koja mogu promijeniti način na koji gledate valutu.

Simbolika: umjetnički i pjesnički pokret ili stil koji koristi simboličke slike i neizravne prijedloge za izražavanje mističnih ideja, emocija i stanja uma.

Kada je riječ o valuti, potrošači su obično zabrinuti zbog vrijednosti svog novca i onoga što će ih kupiti, previdjevši time dizajne samih novčanica. Jedini put kada se novčanice stvarno analiziraju je kada postoji šansa da bi mogla biti lažna.

Dakle, jeste li ikada stvarno pregledali novčanice svoje zemlje? Ili novčanicu zemlje koju ste posjetili i pomislili, “što to znači”, ili “tko je ta osoba?”.

S obzirom da postoji 180 globalnih valuta, nećemo proći kroz svaku novčanicu. Međutim, kroz simbolika novčanica analizirat ćemo pet najčešće korištenih valuta širom svijeta.

Euro

Kako je predložila Europska središnja banka, sedam dizajna u prvoj seriji novčanica temeljilo se na “Razdobljima i stilovima Europe”. Noviji stil izmijenjen je u svrhu svježijeg izgleda. Također posjeduju niz novih i poboljšanih sigurnosnih značajki.

U obje serije postoje višestruke varijacije prozora i vrata koje bi trebale simbolizirati europski duh suradnje i otvorenosti. Mostovi simboliziraju komunikaciju između građana Europe te Europe i ostatka svijeta.

Novija serija novčanica Europa prikazuje arhitektonski stajling iz različitih razdoblja europske povijesti, oni su kako slijedi.

• Klasicizam

• Romanika

• Gotika

• Renesansa

• Barok i Rokoko

• Željezna i staklena arhitektura iz 19. Stoljeća

Euro - simbolika novčanica

Britanska funta

Na svakoj britanskoj novčanici dobivamo portret aktualne kraljice Elizabete II na jednoj strani, a istaknutu osobu iz britanske povijesti s druge strane. Među njima su ratni premijer Winston Churchill, autorica Jane Austen, ekonomist Adam Smith i kreatori parnih strojeva Matthew Boulton i James Watt.

No, jeste li znali da svaku notu krase i sitni detalji koji pričaju priču o poznatom licu koje vidite pred s vama? Uzmimo za primjer novčanicu od pet funti, na njoj se nalazi legendarni premijer Winston Churchill s jedne strane, a Kraljica s druge strane.

Kraljičina strana ima niz od četiri mala grba, od kojih svaki predstavlja naciju Ujedinjenog Kraljevstva. Grbovi se nalaze iznad zanimljive zgrade koja se može prepoznati kao Bank of England, odgovorna za tiskanje svih novčanica u Velikoj Britaniji.

 Na strani Churchilla možemo vidjeti iznimno detaljan crtež Westminsterske opatije i ‘Big Bena’. Ako bolje pogledate, možete vidjeti da vrijeme počiva na 3 sata, zašto pitate se? Pa, 13. svibnja 1940. oko 15 sati, Winston Churchill stajao je u Donjem domu i održao svoj poznati govor: “Nemam ništa za ponuditi osim krvi, muke, suza i znoja”. Iza opatije možete vidjeti amblem za Nobelovu nagradu, koju je Churchill dobio 1953. godine. Dakle, kao što možete vidjeti, svaka od britanskih novčanica priča svoju priču. Ako ste zainteresirani saznati više o svakoj britanskoj novčanici, savjetujemo vam da pročitate članak The Suna “Wad’s that about?” koji je pružio detaljne informacije.

Britanska funta 1
Britanska funta 2

Američki dolar

Razgovarajmo o novčanici od 1 $. Ova novčanica ima najstariji dizajn od svih američkih valuta. Sprijeda nas dočekuje portret prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona. Ova skica predsjednika temelji se na originalnom portretu koji je naslikao Stuart Gilbert.

S obje strane Washingtona nalazi se niz zelenih brojeva. Oni se mogu koristiti za identitet koji je Federalna pričuvna banka (FRB) ispisala na novčanici.

Na poleđini se pišu riječi “U Bogu mi vjerujemo”. Odluka o uvrštavanju ovog citata odjeknula je 1964. zbog vjerskih osjećaja koji su bili prisutni tijekom građanskog rata.

S lijeve strane nalazi se piramida okružena latinskim riječima “Annuit Coeptis” koja se prevodi kao “Providnost je favorizirala naša poduzeća”. Ispod toga glasi „Novus ordo seclorum“ što znači „Novi poredak vjekova“. Ova izreka govori o značaju za stjecanje neovisnosti od Britanije u 1776.

Na desnoj strani novčanice nalazi se pečat Amerike s poznatim američkim Ćelavim orlom. Orao nosi maslinovu grančicu i buket strelica. Maslinova grana simbolizira i rat i mir. Trinaest strelica simbolizira narode izvornih trinaest kolonija.

Nakon što je The Business Insider svrstao u najmoćniju zemlju na svijetu, nije ni čudo što se simbolika koja stoji iza američke novčanice fokusira isključivo na njihovu političku povijest.

Američki dolar 1
Američki dolar 2

Japanski jen

Japanska kultura postala je ogroman utjecaj u povijesti, modi, hrani i ponajviše umjetnosti. Čak su i njihove novčanice estetski ugodne! Dakle, idemo provjeriti ….

Bilješka od 1000 Jena prikazuje portret Hideyo Noguchija, najistaknutijeg bakteriologa u Japanu, koji je slavan jer je otkrio patogen za sifilis.

Na poleđini novčanica prikazuje zapanjujuće remek-djelo Mt. Fuji, najistaknutija atrakcija u cijelom Japanu. Stoji na impresivnoj visini od 3,776 metara, što ga čini najvišom planinom u zemlji. Ova vrsta popularnosti postala je takav inspirativni model za japansko umjetničko djelo i smatra se simbolom zemlje.

Još jedan poznati umjetnički utjecaj u Japanu je cvijet japanskih trešnji. Ovaj cvijet simbolizira blaženstvo i postojanost života, što možete vidjeti odmah ispod Mt. Fuji. Ostale novčanice Yen uključuju životinje poput miševa, pilića, konja i lavova. Takve umjetničke osobine učinile su japanske novčanice najtežim novčanicama na svijetu za krivotvorenje!

Japanski jen 1
Japanski jen 2

Švicarski Franak

2005. godine Švicarska je počela mijenjati kako će se njihova valuta predstavljati svijetu. Stoljećima bi njihove novčanice uključivale samo portrete poznatih ljudi. Ali to se sve promijenilo u 2019. godini kada su izdali novu seriju koja se odvojila od tradicije. Konkretno, na novčanici od 20 franaka koja je sadrži samo ruku koja drži prizmu.

Ruka simbolizira narod Švicarske i može se protumačiti kao nacija koja zajedno radi na istom cilju. Ruka drži prozirnu prizmu, odražavajući svjetlost koja je zamišljena kao ključni motiv ove novčanice. Druge novčanice u nizu, koje je dizajnirao Manuela Pfrunder, predstavljaju mnoge ključne aspekte rasta i znanstvenih otkrića Švicarske. Svaka napomena obuhvaća koncepte svjetla, vjetra, vremena, prirode, vode, materije i jezika. Da ne spominjemo da ove novčanice vjerojatno najživopisnije novčanice vani.

Švicarski Franak - simbolika novčanica

Dakle, umjetnost može utjecati na gotovinu?

Vjerujemo da može. Turisti često posjećuju strane zemlje kako bi se divili njihovim znamenitostima i saznali više o povijesti zemlje. Imajući to u vidu, sada vjerujemo da proučavanje valute nacije može lako pokazati kako se zemlja želi prikazati. Bilo da je stvoren oko umjetnosti i ljepote poput novčanice japanskog Jena, ili političke povijesti poput dolara ili čak poetičnog poput švicarskog Franka koji se fokusira na sačuvane kvalitete nacije.

Uzimanje vremena za razumijevanje malih simbola i referenci koje su grafički umjetnici toliko naporno radili na stvaranju ne samo da vam može pružiti veće znanje o drugoj zemlji, već vas ostavlja sa većim uvažavanjem vlastite valute.

Ako ste uživali u učenju o ovih 5 novčanica, savjetujemo vam da napravite još neka istraživanja o simbolika novčanica jer, uvjeravamo vas, svaka novčanica priča svoju fascinantnu priču. Za mnoge je novac još uvijek važan za svakodnevni život. Ali, uz prijetnju bezgotovinskog svijeta, mislimo da je važno privući svijest o potrebi gotovine. Da bismo razumjeli obje strane ove teme, pređite na ovaj članak Euroneta “Društveni rizici na putu prema svijetu bez gotovine“.

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži