Bonton u različitim zemljama

Bonton u različitim zemljama

Bonton je različit u svakoj zemlji, a o tome zapravo nikada ne raspravljamo, zar ne? Mislili smo da bi bilo zanimljivo istražiti bonton u različitim zemljama i pomoći vam da na vašem slijedećem putovanju znate više!

Molim i hvala vam nezaobilazno je i u Velikoj Britaniji i u Hrvatskoj…od malih nogu nam je usađeno da budemo pristojni. Također nas uče da je srkanje juhe loše ponašanje i da bismo uvijek trebali pojesti sve što nam je na tanjuru… ali pričekajte!

U Japanu i Kini srkanje razne hrane jedan je od najvećih oblika zahvale a ako pojedete sve što vam je na tanjuru na Filipinima ili u sjevernoj Africi, vaš će vam domaćin dati još! Stoga se, čak i ako možda ne poznajete jezik zemlje koju posjećujete, naoružajte znanjem iz poznavanja kulture koje će vam omogućiti da se povežete s lokalnim stanovništvom, izrazite svoju zahvalnost i pokažete da cijenite domaćina – bez riječi.

S obzirom na to da se naše granice polako ali oprezno otvaraju, učenje o bontonu u različitim zemljama (uključujući i znanje kada i za što treba dati napojnicu) moglo bi vam biti od koristi na vašem sljedećem putovanju!

Bilo da jedete kod kuće s prijateljima ili vani u restoranu, evo nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da ćete zadiviti svog domaćina/domaćine i istovremeno im iskazati zahvalnost za njihovo gostoprimstvo.

Austrija

  • dođite na vrijeme
  • nemojte početi jesti dok vam domaćin ne kaže „Guten Appetit“
  • obično osoba koja vas pozove da jedete plača račun
  • napojnica – 5% za dobru uslugu

Belgija

  • ostavljanje hrane na tanjuru smatra se rasipništvom
  • domaćin će vas smjestiti za stol ali obično to neće biti s osobom s kojom ste došli
  • hvaljenje obroka najiskreniji je kompliment
  • napojnica – ne dajte napojnicu u restoranu

Bugarska

  • ako donosite cvijeće, provjerite da nije žuto
  • ako uzimate ponovo pokazujete da vam se sviđa obrok – zato nastojte uzimati male porcije!
  • prazne čaše uvijek će se ponovno puniti  pa ako ne želite nadopunu ostavite nešto u čaši
  • napojnica – 10% kao standard

Hrvatska

  • pričekajte da vas domaćini smjeste za stol
  • odbijanje ponovnog posluživanja u gostima smatra se pristojnim, no ako domaćin inzistira, počnite se ponovo boriti s hranom
  • ostavljanje male količine hrane na tanjuru pokazuje da ste gotovi s jelom
  • napojnica – 10% kao standard

Danska

  • prije jela pričekajte da domaćin nazdravi ‘‘Skol’’
  • pojedite sve na tanjuru
  • večere dugo traju – stoga se pripremite za nastavak razgovora i do sat vremena nakon završetka obroka
  • savjeti – ne ostavljajte napojnicu u restoranu

Estonija

  • pohvalite obrok
  • ne počinjite jesti dok vam domaćin ne kaže ‘head itsu’
  • držite laktove dalje od stola
  • napojnica – 10% za izvrsnu uslugu (iako želite)

Francuska

  • obrok počinje kada domaćin kaže ‘bon appetit’
  • kad jedete sir, nemojte odrezati rub
  • kruh je dodatak jelu, a ne predjelo
  • napojnica – 10% za dobru uslugu

Njemačka:

  • nemojte čekati da vas smjeste u restoranu, odaberite sami svoje mjesto
  • kruh-rolice treba prepoloviti rukom
  • zajedničke su zdravice ‘Zum Wohl’ kad nazdravljate vinom i ‘Prost’ kad nazdravljate pivom
  • napojnice  – po izboru, ali uobičajeno je ili zaokružiti račun ili dodati 10%, usto dajte napojnicu konobaru, umjesto da je ostavljate na stolu

Grčka:

  • nemojte početi jesti dok domaćin ne krene jesti
  • pristojno je kruh umakati u umak
  • obroci su vrijeme za druženje – pa će biti puno hrane, vina i rasprave
  • napojnice – između 10% i 15%

Mađarska:

  • domaćin će poželjeti „dobar apetit“ gostima prilikom svakog jela tijekom obroka
  • gostoljubivost se mjeri količinom i raznovrsnošću ponuđene hrane
  • ne zveckajte pivskim čašama (ne kuckajte se pivskim čašama)…ovo se izbjegavalo više od 150 godina (od 1848. i Mađarske revolucije)
  • napojnica – između 10% i 15%

Italija:

  • nemojte ispuštati zvukove srkanja dok jedete hranu (špageti su najveći krivac)
  • ne tražite sir uz obrok, osim ako se ne nudi
  • korištenje kruha za čišćenje tanjura pokazuje da ste uživali u obroku
  • napojnica -napojnica za uslugu obično je uključena u račun, ali možete ostaviti 5% do 10%, ako je usluga bila izuzetna

Nizozemska:

  • odlazak od stola tijekom obroka je nepristojan
  • držite se manjih porcija jer se obično nude dodatne porcije i pristojno ih je prihvatiti
  • što se tiče plaćanja računa … ‘Go Dutch’
  • napojnica- između 5% i 10%

Poljska:

  • domaćin će vas pozvati da počnete jesti
  • obično se nazdravlja votkom
  • ako uzimate cvijeće, provjerite ima li buket neparan broj cvjetnih stabljika i pazite da nema krizantema (to je pogrebni cvijet)
  • napojnica- između 10% i 15% za dobru uslugu

Portugal:

  • kod svečanih večera imate 15 minuta tolerancije unutar kojih možete malo zakasniti a kod zabava ili većih okupljanja do sat vremena
  • ne tražite sol i papar ako ih nema na stolu – to je uvreda za kuhara
  • tijekom jela salveta se drži lijevo od tanjura a kad završite pomaknite je udesno kako biste pokazali da ste završili s obrokom
  • napojnica – nije uobičajena praksa, ali možete dodati 10% za dobru uslugu

Španjolska

  • večera se obično jede kasno
  • nikada nemojte umakati kruh u juhu, smatra se nepristojnim
  • ne bacajte hranu, bolje je odbiti hranu nego je ostaviti na tanjuru
  • napojnica – „zaokružite“ račun (približno 10%)

Švedska

  • neka vam ruke budu vidljive tijekom obroka, ali bez laktova na stolu
  • noževi za maslac su osigurani…nemojte koristiti nož namijenjen za večeru
  • nemojte piti piće dok vaš domaćin ne nazdravi
  • napojnica- 5% do 10%

Švicarska

  • u restoranu se mahanje rukom kako biste privukli pozornost smatra nepristojnim
  • uvijek koristite pribor za jelo, čak i kad jedete voće
  • ne tražite sol ili papar, uzrujat ćete kuhara
  • napojnica – ne očekuje se

Ujedinjeno kraljevstvo

Nekoliko stvari se poklapa u skoro svim zemljama, primjerice, domaćin u većini zemalja započinje i završava obrok, a obično i plaća obrok ako jedete vani. Čini se da je to standardna praksa lijepoga ponašanja u različitim zemljama.

Zatim dolazi napojnica … što može biti pomalo zbunjujuće… Dakle, ako putujete u inozemstvo, uvijek je vrijedno istražiti uobičajene prakse bontona u različitim zemljama. Općenito, uvijek sa sobom nosite gotovinu, novčanice i kovanice a ako niste sigurni, čini se da je 10% u restoranu dobar i siguran prosjek za napojnicu.

Iako je poznavanje različitih vrsta bontona u zemljama zanimljivo, ako biste ipak radije putovali svijetom iz udobnosti vlastitog doma imamo savršen blog za vas! Svima nam je potreban bijeg od pandemijskog pritiska, pa je virtualno putovanje savršen način da uživamo u svijetu iz svoje kuće. O tomu saznajte više na poveznici „Virtualna putovanja: Putovanje svijetom iz udobnosti vašega doma …

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži