Kako sigurno putovati u 2022

Kako sigurno putovati u 2022

“International SOS upozorio je putnike da budu oprezni i uzmu u obzir rizike koji su povezani s putovanjem jer se vrlo zarazna varijanta Omicron pojavljuje kao ozbiljna prijetnja koja narušava povjerenje putnika u Aziji.” – TravelDailyMedia

Nakon našeg bloga napisanog u lipnju prošle godine, “Kako bi mogla izgledati putovanja nakon COVID-19?”, odlučili smo napraviti vlastito istraživanje i razgovarati o tome kako možete sigurno putovati u 2022. godini.

Sigurna rezervacija

Prvi korak putovanja počinje internet istraživanjem… Nakon pandemije manje je vjerojatno da ćete vidjeti nekoga tko ide u putničku agenciju, sve će se sada obavljati online iz udobnosti vašeg doma. Kada koristite internet za istraživanje ili rezervaciju vašeg odmora, svijet vam je doslovno na dohvat ruke, zbog čega morate biti svjesni potencijalnih rizika koji vas čekaju.

Postoje brojni načini na koje možete biti ciljani prilikom online rezervacije, a evo samo nekoliko od njih:

• Lažna plaćanja na nesigurnim web stranicama

• Prijevare s letovima

• Blagdanske prijevare

• Provale

Dakle, kako biste izbjegli gore navedene neugodnosti ovoga, evo naših najboljih savjeta za sigurnu rezervaciju…

1. Provjerite I istražite jeste li rezervirali odmor ili putovanje kod tvrtke koju ste već koristili ili koja je ugledna. Budite sigurni da je tvrtka članica priznatog putničkog tijela, koje će ponuditi financijsku zaštitu i uslugu kod pritužbi.

2. Ako je moguće, platite svoje ljetovanje kreditnom karticom! Kreditna kartica nudi dodatnu financijsku zaštitu.

3. Prije nego što unesete podatke o kartici, provjerite je li veza sigurna. U okviru prozora preglednika trebao bi biti simbol lokota, a web adresa bi trebala početi s ‘https://’.

4. Trostruko provjerite sve pojedinosti kao što su datumi putovanja, itinereri, odredišta, prijevoz i putnici prije nego što potvrdite bilo koji oblik plaćanja jer bi vam se naknadno mogle naplatiti izmjene.

5. Uvijek uzmite putno osiguranje! Za sve aktivnosti koje planirate, jer nikad ne znate što se može dogoditi.

6. Ako planirate iznajmiti privatnu vilu ili stan, svakako nazovite vlasnika/agenta izravno kako biste bili sigurni da je legitiman. Dobijte punu adresu objekta i pronađite ga na Google kartama kako biste provjerili lokaciju, kao i sve recenzije na TripAdvisoru ili sličnim web-lokacijama za recenzije.

7. Ako kupujete na Facebook Marketplaceu, na primjer, a tvrtka ili pojedinac traži plaćanje, nikada nemojte prenositi novac izravno na njihov bankovni račun, već koristite sigurnu stranicu za plaćanje kao što je PayPal.

8. Uvijek čuvajte račune za sve online rezervacije i plaćanja za odmor ili putovanja!

Ako sumnjate da ste bili žrtva prijevare, svakako to prijavite lokalnoj policiji.

Prilikom putovanja

Nakon što je sve rezervirano, sve o čemu trebate razmišljati je samo putovanje! Pa kako možete sigurno putovati u 2022.? Evo naših savjeta…

Provjerite jeste li potpuno cijepljeni

S novom varijantom OMICRON-a koja se trenutno širi svijetom…ne znamo koliko će se još nizova COVID-a pojaviti. Stoga je važno osigurati da ste potpuno cijepljeni. Čim ispunite uvjete za boostere, obavite to jer će vam to znatno olakšati putovanje. Godišnje cijepljenje protiv gripe pomoći će vam da se zaštitite od cirkulirajućih virusa gripe. Ne zaboravite nositi masku kada je to potrebno i pridržavajte se higijenskog protokola.

Održavajte planove puta fleksibilnima

Budući da se zdravstvena ograničenja stalno mijenjaju, dobra je praksa zadržati vrijeme polaska i povratka što fleksibilnijim. Planovi za nepredviđene situacije bit će važniji nego što mislite, jer bi neka ograničenja putovanja mogla biti nametnuta u kratkom roku, kao što je primjerice samoizolacija prije putovanja.

Budite u toku s ograničenjima putovanja/države

Nakon porasta varijanti OMICRON u Aziji i povezanih promjena u pravilima putovanja… Važno je provjeriti koja specifična ograničenja mogu utjecati na vas. Saznajte jesu li potrebni testovi na COVID-19 prije ili nakon polaska, postoje li zahtjevi za samoizolacijom ili maskom ili morate preuzeti digitalnu zdravstvenu propusnicu kako biste potvrdili svoj status cijepljenja. Razradite sve ove detalje i sigurno ćete imati lakše putovanje.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni i olakšati vam sve brige oko putovanja 2022.!

Ako volite učiti o kulturi, naš blog “Simbolizam novčanica diljem svijeta” istražuje simboliku nekoliko novčanica specifičnih za države i uranja u potencijalna skrivena značenja koja mogu promijeniti način na koji gledate na valute!

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži