Sigurnosne značajke na novčanicama

Sigurnosne značajke na novčanicama

Prošle godine objavili smo blog o simbolici na novčanicama i o tome da umjetnost igra važnu ulogu u izradi dizajna novčanice. Sada želimo proširiti temu i raspraviti neke od ključnih sigurnosnih i dizajnerskih značajki novčanica.

Sigurnost novčanica

Sve svjetske novčanice imaju različite sigurnosne značajke kako bi se smanjila mogućnost njihova  kopiranja. Neke od najčešćih značajki uključuju:

Materijal novčanica – polimer ili pamuk?

Veliki dio svjetskih novčanica još uvijek se izrađuje od pamuka, lana ili drugih tekstilnih vlakana. Polimerne novčanice relativno su nove na tržištu novčanica. Godine 1996. Australija je bila prva zemlja, nakon pokušaja Kostarike i Haitija, koja je usvojila komplet novčanica s punom denominacijom, koristeći Tyvek kao materijal za novčanice, dok je Isle of Man koristio Bradvek. Ove su novčanice povučene zbog problema s tintom i njezinom trajnosti.

Vodeni žigovi / Podjela slika

Ovo su najčešće sigurnosne značajke na novčanicama a izrađuju se tijekom tiskanja. Zapravo, vodeni žig vidljiv je samo kada se novčanica drži blizu izvora svjetlosti. Neki vodeni žigovi uključuju simbole kao što su cvijeće, ptice, arhitektura i ljudi.

Na južnoafričkom randu slika lava podijeljena je na različite tiskane elemente sa svake strane novčanice. Kompletna slika vidljiva je tak kad se novčanica prinese svjetlu.

Pamučne novčanice u Ujedinjenom Kraljevstvu imale su sličnu značajku – koja je prikazivala simbol funte (£) – sve do lansiranja njihove polimerne valute.

Hologrami

Više od 97 valuta koristi holograme kao sigurnosnu značajku. Mogu se naći kao na novčanicama u obliku pečata, zakrpe, sigurnosne trake ili prozorčića a mogu se koristiti na većini vrsta materijala za novčanice.

Mikrotekst / Mikroskript

Ovo je mali tekst, koji se može čitati samo pod velikim povećanjem. Može se naći kao dio slike, oblika ili linije.

Na primjer, na Singapurskoj novčanici od 1000 € ispisana je nacionalna himna koja se može čitati samo s povećalom. Mikrotekst / mikroskript teško je skenirati ili kopirati i uobičajena je sigurnosna značajka na većini svjetskih novčanica.

Promjene boje

Više od 40% novčanica izdanih od 2011. ima elemente koji mijenjaju boju.

Sve trenutne novčanice eura imaju ovu značajku gdje se iznos apoena mijenja iz ljubičaste u zelenu ili smeđu kada se novčanica pomiče naprijed-natrag.

Nevidljivi tragovi

Neke će novčanice koristiti nevidljivu tintu ili oznake koje su vidljive samo pod fluorescentnim ili infracrvenim svjetlima. Ove oznake su nevidljive golim okom pod normalnom rasvjetom.

Primjer za to može se naći na australskoj novčanici od 5 dolara. Pod UV osvjetljenjem prikazuje se slika istočnog kičmenjaka, dok je desna strana novčanice od 200 eura jedini dio novčanice koji je vidljiv pod infracrvenim svjetlom.

Upotrebljivost za slabovidne

Mogućnost razlikovanja vrijednosti novčanica za slabovidne osobe, od brajice pa do povišenog ispisa i veličine novčanica, također je važna značajka novčanica.

Nove polimerne novčanice Ujedinjenog Kraljevstva imaju podignute točke na lijevom rubu novčanice, američki dolar ima različita područja povišenog tiska, jednako kao i singapurski dolar, dok je južnoafrički rand imao podignute ispisane kose crte na rubovima novčanica kako bi se lakše odredila njihova vrijednost.

Analiza novčanica diljem svijeta

Osim svih sigurnosnih značajka novčanica, puno se razmišlja i o drugim značajkama novčanica u koje ulaze boja novčanice, raspored, bilo koje dominantne figure, životinje itd. Money.co.uk je napravio  sveobuhvatno izvješće i analizu novčanica ciljem svijeta i evo što smo saznali…

U analizi najbliže nominalne vrijednosti koja odgovara iznosu od 20 funti (približno 157 svjetskih novčanica), korištena su 154 različita tona boja a preferirana boja na 23 posto novčanica bila je zelena.

Kada proširi izbor novčanica na njih ukupno 1.383 izvješće zatim primjećuje sljedeće:

• 547 političkih osoba

• 320 kraljeva

• 153 književnika

odabrani su da se pojavljuju na novčanicama. Kraljica Elizabeta II najistaknutija je figura koja se pojavljuje na 45 različitih novčanica iz 11 zemalja.

Dakle, sa svim ovim informacijama, i kad bismo morali imati jednu globalnu novčanicu, što bi se moglo očekivati? Kada bi se trebala osmisliti i izraditi globalna novčanica njezine bi ključne značajke (na temelju rezultata izvješća) bile:

Novčanica pretežno zelene boje, koja prikazuje muškarca političara s orlom kraj dvorca…

Zamislite!

Da biste saznali više o gotovini i drevnim plaćanjima, kliknite ovdje i pročitajte naš blog o neobičnim oblicima drevnih valuta.

Kontaktirajte nas
Besplatni telefon

Traži